woensdag 5 november 2008

Amman - Jerash - Um Quais

Wanneer je maar twee weken in Jordanië bent, moet je echt selecteren wat je wil zien en wat niet. Omdat dit een natuurreis is beperken we de lange bezoeken aan steden. Vandaar dat de het bezoek aan Amman zich beperkt tot een wandeling door het oude stadsgedeelte. We vertrekken vanuit ons hotel (Select Hotel) richting downtown en zien in de verte de impossante Blauwe Moskee. We passeren ook het centraal gelegen al-Abdali busstation van waaruit lokale bussen vertrekken richting alle delen van Jordanië. Wij stappen verder richting King Hussein Moskee tegenover het Koffiehuis van de Arabische Liga dat spijtig genoeg in renovatie was. Dit is nochtans een heerlijke plek om het dagelijkse leven gade te slaan om en rond de moskee en natuurlijk de place to be voor een heerlijke babbel met de locals.Tot zover eigenlijk ons bezoek aan Amman. Voor we verder rijden naar Jerash nemen we eerst nog een kijkje op de 'Citadel', vanwaar je een prachtig zicht hebt over deze stad die gebouwd is op zeven heuvels. Maar wie goed kijkt ziet momenteel dat er reeds een veelvoud aan heuvels is bebouwd. Op de Citadel bevindt zich een klein maar heel aardig museum met daarin een van de oudst gevonden beeldjes en ook de 'Dode Zeerollen'.
Nadien vertrokken we naar een van de steden die deel uitmaakte van de toenmalige 'Decapolis' namelijk Jerash. Onderweg nemen we de lunch op wat achteraf gezien toch wel 'één van de mooiste plekjes' van Jordanië was.:-(
In Jerash krijgen we een heerlijke rondleiding van een gids wiens stem een mengeling was van Lee Marvin en Tom Waits maar waarschijnlijk was dit niet het gevolg van overmatig drankgebruik maar wel van het feit dat ze in Jordanië allemaal roken als 'Turken'.
Jerash is een must bij een bezoek aan Jordanië. Veel toeristen keren dan terug richting Amman, wij niet. Wij reden verder noordwaarts richting het drielandenpunt nabij de gecontesteerde Golan-hoogvlakte. Daar nemen we onze intrek in het enige hotel in Um Quais namelijk hotel Um Quais. Een heerlijk diner wordt voorgeschoteld en de onderweg aangeschafte fles Arak verdwijnt al vlug in onze keelgaten.
Omwille van de korte vorige nacht, duikt iedereen nogal vlug in zijn bed. Jordanië was goed begonnen, alweer!

Geen opmerkingen: