vrijdag 7 november 2008

Wadi Ibn Hammad

De meeste toeristen bezoeken Wadi Mujib - ook wel de Grand Canyon van Jordanië genoemd. Dit is natuurlijk een prachtig stukje natuur maar persoonlijk vind ik Wadi Ibn Hammad net iets mooier. Deze kloof ligt op ongeveer 20 minuten rijden (arabische tijd en 40 minuten europese tijd) van Kerak. Van zodra je de kloof ingaat wordt je geconfronteerd met een onwaarschijnlijke natuurpracht. De smalle wanden van de kloof zijn begroeid met palmbomen, mossen, grassen, hangplanten,...een groene lust voor het groene oog. Je loopt constant in het water, soms kniehoog maar meestal enkelhoog. De wandeling is zeker niet zwaar maar je moet de tijd nemen om al die natuurpracht op te nemen.
De wandeling duurt ongeveer 6 uur afhankelijk van het eindpunt. Je kan wandelen tot aan de Dode Zee maar beter is je te laten oppikken aan de rand van de kloof. Op het moment dat de kloof iets breder wordt moet je deze links verlaten en richting Dode Zee stappen. Je kan dit doen zonder gids maar voor alle zekerheid neem je best iemand mee die de weg kent op het einde van deze spectaculaire kloof.
Onze chauffeur Khaled stond ons op te wachten en na het nuttigen van de obligate thee reden we terug naar Kerak waar we de verjaardag van Sofie te vieren hadden. Ik had 's morgens een taart besteld bij Samir en ik wist dat hij dit 'te goed' ging doen. Sofie werd 30 jaar en dit mocht dus wel gevierd worden. Als cadeau had ze zonet de wandeling gekregen in het mooiste plekje van Jordanië. De taart was versierd op zijn Jordaans en viel ook Jordaans op uw maag. Maar ja, dat weet je hé in die landen. Hoe meer zoetigheid hoe liever ze het hebben. Wij hadden zojuist traditionele mensaf (kip, groenten en rijst gekookt in yoghurt) verorberd en dan valt natuurlijk alles zwaar. Maar Samir had weer ongelooflijk zijn best gedaan. Soekran habibi en mabroek Sofie!
Kerak en Samir, ik ga jullie weer missen! Volgend jaar kom ik terug en doe ik Wadi Kerak, misschien wel de leukste kloof om te doen!

Geen opmerkingen: