donderdag 25 september 2008

Waarheen in Jordanië

Wie aan Jordanië denkt, denkt in de eerste plaats aan één van de moderne 7 Wereldwonderen namelijk Petra.
Maar Jordanië heeft meer te bieden dan deze fabelachtige site. Maar laten we eerlijk zijn, Petra is fascinerend. Cultuur in een schitterend natuurdecor.
Spijtig dat velen enkel en alleen voor dit komen. Misschien moet ik zeggen 'gelukkig' want zo blijft het rustig op de andere plaatsen en blijven we gespaard van deze nietsontziende horden die ten koste van alles die ene foto willen met al-Kazneh op de achtergrond, alsof ze Harrison Ford waren die zijn 'last crusade' begonnen was.
Nee, Jordanië is veel meer van dat. Het land bestaat voor ongeveer 80% uit woestijn maar de overige 20% bieden heel wat alleen moet je er oog voor hebben.
Je hebt niet te versmaden cultuur zoals de sites Jerash en Um Quais, twee steden uit de Decapolis. In Um Quais geniet je, met het meer van Tiberias op de achtergrond, van het enige zwart basalten amfitheater. Kom je aan bij valavond zie je daar tussen de laatste zonnestralen Jezus het meer van Galilea (Tiberias) oversteken zonder natte schoenen te krijgen. Onderweg kan je nog de oude Romeinse burcht uit Ajlun gaan bewonderen met de groene Jordaanvlakte op de achtergrond. Verder naar het noorden rijd je tot op het drielandenpunt met zicht op de beruchte 'Golanhoogte'. Daar heb je al-Himma, een gebied dat bekend is voor zijn warmwaterbronnen.
Tegen de grens met Israël moet je je zelf overleveren aan de drijf-sensatie in het 'bahr-al Lut' of de Dode Zee. Haast je, want de zee is aan het uitdrogen.
Vandaar verder naar de Wadi Mujib, de bekendste kloof van Jordanië waar je prachtige wandelingen kan maken. Wil je het iets minder druk rijdt dan een half uurtje verder en wandel door Wadi Ibn Hammad. Als je het mij vraagt een mooiere kloof dan de Wadi Mujib en vooral veel minder toeristisch.
Een tussenstop in Kerak voor zijn kruisvaardersburcht mag ook op het programma staan maar vandaar moet het verder naar Dana met zijn prachtige natuurpark. Het dorp Dana, waar de tijd nog op middeleeuwen staat is ook al een must. Ga zeker tot op de rand van het dorp met het machtige zicht op Wadi Dana. Vandaar kan je prachtige trekkings starten die je in drie of vier tot in Wadi Musa brengen. Wadi wie? Inderdaad, Wadi Musa want daar ligt het fabelachtige Petra. Laat Petra aub niet alleen de 'siq' zijn met op het uiteinde het zicht op de 'schatkamer', al-Khazneh. Nee, exploreer het van binnen en van buiten en dan pas zal je versteld staan van de schoonheid die Petra te bieden heeft. Doe de wandeling naar Jebel Haroun en geniet van de onvoorstelbare stilte en vooral van het 360° zicht. Klim elke trap die je tegenkomt omhoog en kijk rond en als het even lukt ga dan in de mei maand als de oleanders hun paarse pracht doen afsteken tegen het beige-roze-rode gesteente in Petra. Ah ja, Petra betekent immers 'roze steen' en voor het waarom moet je er naartoe.
Niet ver daarvan vind je een van de mooiste, zoniet de mooiste zand-rots woestijn namelijk Wadi Rum. Ga iets verder dan de eerste voor toeristen opgezette nep-bedoeienentent en geniet van prachtige wandelingen doorheen Rakabat Canyon, naar Burdah Bridge of beklim Jebel Khash met zijn fantastisch zicht tot in Saoudië-Arabië. Blijf er minstens drie nachten om dan vast te stellen dat dit nog te weinig was.
Om al het stof van je af te spoelen kan je dan nog naar Aqaba maar zorg dat je niet van je kameel valt net voordat je de stad gaat innemen zoals de illustere Lawrence of Arabia. Even bij vertellen dat Aqaba net iets mooier is onder water dan boven water.
Voor de echte liefhebbers is er dan nog in het noorden het Shaumari Wildlife Park, waar je kan kennismaken met de prachtige Arabische Oryx die daar gekweekt wordt om terug in zijn natuurlijke habitat - Wadi Rum - te worden losgelaten. Ergens in de begin jaren twintig werd de laatste Oryx omver gekogeld en kostte het heel wat inspanningen om met enkele overgebleven dieren uit Amerika en Afrika terug een horde tot leven te wekken die vandaag weer graast in Wadi Rum en Dana Nature reserve. Niet ver van Shaumari kan je kennis maken met Azraq Wetland. Dit is een moeras te midden de woestijn en diende en dient nog steeds als rustplaats voor trekvogels op weg naar het warme zuiden.
Jordanië, ik geraak er niet op uitgekeken. Waarom? Ga erheen en vergewis jezelf ervan. Maar als je gaat doe het met respect voor een land met een enorme godsdienstige en culturele geschiedenis. Onze eerste godsdienstlessen speelden zich af in Jordanië wanneer ze het hadden over Sodoma en Gomora, Lot, Jericho...
Ahlan wa sahlan al-Mamlakya-al-Urdanya.

Geen opmerkingen: